Знаци и симптоми од употреба на бензодиазепини

Бензодиазепините се еден вид лек кој се користи во медицината за смирување на личност која има прекумерена возбудена, вознемиреност, страв, нервозност, покачена психичка тензија и сл. Но, тие се, исто така, една од најпопуларните лекарства за лекување кои се злоупотребуваат.

Листата на лекови на бензодиазепин е долга, а имињата на марки се разликуваат. Бензодизаепините вклучуваат:

 • Рохипнол (флунитразепам)
 • Верс (мидазолам)
 • Могадон (нитразепам)
 • Halcion (триазолам)
 • Xanax (алпразолам)
 • Либриум (хлордиазепоксид)
 • Валиум (диазепам)
 • Стилни (норазепам)
 • Ативан (лоразепам)
 • Хлордиазепоксид (Хлордиазепоксид)
 • Диазепам (диазепам)
 • Оксазепам (Оксазепам)
 • Нитразапам (нитразепам)
 • Бромозепам (бромозепам)

Некои од овие лекови се сметаат за седативи, а други се сметаат за анти-анксиозни лекови. Девојките и жените ги злоупотребуваат седативите и средствата за смирување многу често и почесто од мажите, а оваа злоупотреба може да почне рано. Во европските училишта, 8% од тие 15 или 16 години ги користеле овие лекови во некое време во својот живот.

Знаците и симптомите на злоупотреба на бензодиазепин се многу чести:

 • Поспаност или седација
 • Заматен вид
 • Нестабилност во нозете
 • Слабо расудување
 • Лоши соништа

Амнезија е особено вознемирувачки симптом на злоупотреба на бензодиазепин. Овие лекови често се даваат пред хируршки зафат токму поради тоа - да предизвика лицето да ја заборави процедурата.

Кога едно лице злоупотребува бензодијазепини и пијалоци во исто време, тие се изложени на поголем ризик од предозирање, бидејќи и двата лекови ја намалуваат активноста на централниот нервен систем. Ова може да предизвика лицето да престане да дише. Ова, исто така, може да биде случај во употреба на повеќекратна употреба, кога едно лице злоупотребува повеќе лекови одеднаш, како што се опијати и бензоси заедно.

Опасни манифестации на злоупотреба на бензодиазепин

Лицето кое ги злоупотребува бензодиазепините ќе ја зголеми толеранцијата на нив и може да стане непријателски или агресивен. Ова може да резултира со злоупотреба на напад врз друго лице и да се здобие со повреда од овој напад, или во сообраќајна несреќа што е резултат од злоупотреба на дрога.

Лицето што злоупотребува бензодиазепини или зависникот ќе развие толеранција за лекот, што значи дека тие можат да земат се повеќе и повеќе, до точка на земање на количини на лекови кои истите би ги направиле претходно многу болни. Оние што злоупотребуваат бензодиазепини мора внимателно да се одвикнат од лекот, под компетентен медицински надзор.

Опоравување од бензодиазепинска зависност

Добрата вест е дека е можно да се опорави и да живее пријатен, трезен живот по зависноста од бензодиазепин. Нарконон центрите за рехабилитација од дрога лоцирани низ Европа, имаат многу добри резултати за да им помогнат на овие луѓе да бидат чисти и да ги научат вештините што им се потребни за да останат чисти. Центрите на Нарконон имаат една од највисоките стапки на успех во оваа област - мнозинството дипломирани студенти остануваат трезвени откако ќе си одат дома.

Акои имате некои прашања или знаете некој на кого му треба помош, посетете ја нашата веб страна www.narconon-balkan.org или јавете се на +389 4380 0097.

АВТОРОТ

Narconon Balkan

НАРКОНОН БАЛКАН

ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОД ДРОГА

Добијте помош сега
ЈАВЕТЕ СЕ НА