Што е Кетамин?

Кетамин

Кетамин (RS)-2-(2-Chlorophenyl)-2-(methylamino) cyclohexanone е синтетски халуциноген и дисоцијактивен анестетик со широка примена во хуманата и ветеринарната медицина, за воведување и одржување во општа анестезија, третман на болка и како антидепресив.

Кетаминот е првично синтетизиран од страна на Американскиот хемичар Келвин Л. Стивенс во 1962 година како дериват на фенциклидин (PCP). Рекреативната употреба на кетаминот се популаризира во 1970-тите години, но и покрај тоа кетаминот остана во “Листа на есенцијални лекови” на Светската здравствена организација.

Кетаминот како и другите супстанции од класата дисоцијактиви (фенциклидин и метоксетамин), предизвикуваат состојба која се нарекува “дисоцијактивна анестезија”, и која е високо зависна од дозата. Користење на кетамин како рекреативна дрога е евидентиран предизвикувач на смрти случаи. Смртните случаи вклучуваат случајно труење, давење, сообраќајни несреќи и самоубиства. Поголем број смртни случаи вклучуваат млади луѓе.

Кетаминот може да произведе психоделични ефекти, предизвикувајќи една личност да ги гледа, слуша, мириса, почувствува или вкуси работите што не се навистина присутни или се различни од тоа какви што се во реалноста.

Кога се продава нелегално, кетаминот обично доаѓа како бел кристален прав. Може да се најде и во форма на таблети или да се раствори во течност.

Како се користи?

Кетамин

Кетаминот може да се проголта, да се шмрка или да се инјектира. Исто така, понекогаш се пуши со канабис или тутун. Ефектите на кетаминот може да се доживеат во рок од 30 секунди ако се инјектира, 5-10 минути ако се шмрка, и до 20 минути ако се проголтаат. Ефектите на кетамин можат да траат приближно 45 до 90 минути.

Ефекти на кетамин

Не постои безбедно ниво на употреба на дрогата. Употребата на кој било лек секогаш носи одреден ризик. Важно е да се биде внимателен при земање на кој било вид на дрога.

Кетаминот влијае на сите различно, врз основа на:

 • големина, тежина и здравје
 • дали лицето е навикнато да зема дрога
 • дали се земаат други лекови во исто време
 • земена количина
 • јачината на лекот (варира од серија до серија).
Следниве ефекти може да се доживеат:
 • чувства на среќа и опуштеност
 • чувство на одвоеност од вашето тело
 • халуцинации
 • конфузија и несмасност
 • зголемени отчукувања на срцето и крвен притисок
 • заматен говор и заматен вид
 • вознемиреност, паника и насилство
 • повраќање
 • намалена чувствителност на болка.

Предозирање

Ако земете голема количина или имате долга серија, може да се предозирате. Ако забележите некои од следните симптоми побарајте помош.

 • неможност за движење
 • крути мускули
 • висока телесна температура
 • брзо чукање на срцето
 • конвулзии
 • кома

Во денот по употребата на кетамин, може да искусите:

 • губење на меморијата
 • нарушена проценка
 • дезориентација
 • несмасност
 • болки
 • депресија

Долгорочни ефекти

Редовната употреба на кетамин на крајот може да предизвика:

 • главоболки
 • лошо чувство за мирис (од шмркањето)
 • променливо расположение, промени во личноста и депресија
 • слаба меморија, размислување и концентрација
 • стомачна болка
 • стрвост за повеќе кетамин за да се добие истиот ефект
 • зависност од кетамин
 • финансиски, работни и социјални проблеми.
 • Кетамин синдром на мочниот меур
Кетамин синдром на мочниот меур

Кетамин синдром на мочниот меур

Големите дози и постојаното користење на кетамин на крајот можат да предизвикаат „синдром на кетамин мочниот меур“, болна состојба на која е потребен постојан третман. Симптомите вклучуваат отежнато чување на урината, инконтиненција, што може да предизвика улцерација во мочниот меур. Секој кој страда од синдром на кетамин мочниот меур треба да престане со употребата на кетамин и да се консултира со доктор.

Користење на кетамин со други лекови

Ефектите од земање кетамин со други лекови без разлика дали се лекови кои се набавуваат без рецепти или лекови препишани од доктор можат да бидат непредвидливи и опасни и може да предизвикаат:

 • Кетамин помешан со алкохол или опијати: недостаток на свесност за ефектите на депресивните лекови, што може да доведе до премногу користење и повраќање, забавено дишење, кома и смрт.
 • Кетамин + амфетамини, екстази и кокаин: огромно оптоварување на телото, што брзо може да доведе до неправилна работа на срцето.

Откажување

Откажувањето од кетамин откако ќе го користите долго време е предизвик затоа што телото мора да се навикне да функционира без него. Симптомите на повлекување обично траат 4-6 дена. Овие симптоми можат да вклучуваат:

 • желби за кетамин
 • немање апетит
 • умор
 • треска
 • потење
 • немир
 • потреси
 • кошмари
 • вознемиреност
 • депресија
 • нередовно или брзо чукање на срцето.

Извори:

АВТОРОТ

Filip Fidanovski

Filip is a Narconon Graduate who is now working as a Marketing and Promotions Manager at Narconon Balkan

НАРКОНОН БАЛКАН

ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОД ДРОГА

Добијте помош сега
ЈАВЕТЕ СЕ НА