Ми стана навика да ги соочувам проблемите и да ги решавам

соочување

За време на денешната објектив вежба ја осетив позитивната промената на начинот на кој размислувам. За проблемите во мојот живот почнав да размислувам каде е изворот или поточно кај сум згрешил што сум стигнал во лоша состојба. Сега барам решение на тие проблеми и гледам грешките да не ги повторам. Не се разочарувам што се случиле, гледам позитивно на работите и можам да научам од тие грешки затоа што човекот понекогаш треба да учи и од сопствените грешки.

Приметив и се сетив на некои работи кои не беа во ред со мене и со мојот став. Кога разговарав со моето семејство или со некој друг и тие не се согласувале со мене и со моите идеи, во таквите моменти јас се осеќав лошо и повреден па комуникацијата често знаеше да излези од контрола. Станував вознемирен, црвен во лицето и одма започнував да им давам навредливи коментари, да ги барам нивните мани со цел да ги потиснувам и често ги обвинував за нешто што не било никако поврзано со нив.

Сега ми станува јасно дека кога некој не се согласувам со мене не значи дека ме мрази туку секој од нас си има свои мисли и ставови. Можеби другите за некои теми имаат подобри или поефикасни идеи и мисли од моите. Со ова се сетив на една фраза од една книга – На знаењето му нема крај.
„Ми стана навика да ги соочувам проблемите во животот и да ги решавам, а не да конзумирам диазепам и хелекс“

Се сетив на некои работи од минатото кои ми претставуваат опасност. Се потсетив на времето пред да дојдам во Нарконон и на работите што тогаш ги правев. Го надминав тоа, се разведрив и се почувствував безбедно и сигурно. Ми стана навика да ги соочувам проблемите во животот и да ги решавам, а не да конзумирам диазепам и хелекс.

Студент на Нарконон Балкан – М.А.


(За да ја зачуваме приватноста, сликата која ја прикажуваме не го прикажува директно Нарконон студентот или студентот кој има завршено Нарконон програм.)

АВТОРОТ

Filip Fidanovski

Filip is a Narconon Graduate who is now working as Director of Promotion & Marketing at Narconon Balkan

НАРКОНОН БАЛКАН

ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОД ДРОГА

Добијте помош сега
ЈАВЕТЕ СЕ НА