Смрт од Екстази

Ecstasy
(Слика од luckakcul/Shutterstock.com)

Екстази е една од најпопуларните дроги за забава што некогаш го проколнале човештвото. Преправена е како “дрога за забава” и консумирана од многу посетители на клубови, оваа дрога не е она што се чини дека е. Со порастот во новата ера на здравјето, се повеќе и повеќе поединци подобро се грижат за себе физички, преку поурамнотежени диети и понекогаш преземање скок во веганството. Луѓето се грижат за своите тела, но некои дури и не внимаваат кога станува збор за ова едноставно решение за нивниот недостаток на возбуда во клубовите.

Постојат безброј случаи на оваа дрога што предизвикува неповратно оштетување. Една 16-годишна девојка беше пријавена за мртва откако конзумирала екстази преправен како нешто што се вика "пурпурна нинџа желка" “purple ninja turtle” таблета. Една 22-годишна жена починала во болница по земањето на екстази претходно таа вечер во The Box клубот во Кру. 17-годишна тинејџерка од Ливерпул починала, по земањето екстази пилула наречена "MasterCard" која содржи двапати нормална доза. Најалармантна приказна била во Манчестер. Имало три 12-годишни девојки, кои некако добиле екстази и сите три завршиле хоспитализирани истиот ден. Екстазите не се играчка, и не е нешто со кое може да се игра. Аналогно со директно внесување на отров со надеж дека ќе ви даде некое задоволство, но со ризик од смрт.

Екстазите имаат и други повеќе долготрајни ефекти, вклучувајќи:

  • Оштетување на мозокот, нарушување на меморијата и расудувањето
  • Неповратно оштетување на нервите
  • Депресија и анксиозност
  • Севкупна бубрежна слабост
  • Кардиоваскуларни тешкотии и колапс

За децата, тинејџерите и младите лица би биле добро да ја одбегнуваат оваа дрога. Нивниот живот и целокупната среќа може да се уништат само од долгорочните ефекти и со можноста за смрт со секоја доза, не вреди да се ризикува високата "топлина на моментот". Зависноста од оваа дрога повеќе не е за наводната "забава” што ја произведува, но за корисникот да не чувствува симптоми од повлекување (како кај повеќето други лекови). Болката за повлекување од оваа дрога може да биде толку голема што корисникот се чувствува како да апсолутно треба да ја има за да се чувствуваат нормално.

Точно е дека екстазите и другите лекови се многу опасни и постојат бројни различни причини зошто и покрај поединците сè уште ја земаат, најчесто поради недостаток на информации или образование за последиците од самата дрога. Дури и состанокот со екс-зависник кој има искуство со оваа дрога беше доволно да ги научи неколку мои пријатели зошто тие не треба да ја користат оваа смртоносна дрога. Приказните што ги слушнав од екс-зависници целосно ме оттргнаа од дрога кога бев помлад и кога почнав да користам дрога за прв пат. Но, ако некој веќе ја користи овој дрога, тогаш треба да побараат соодветна рехабилитација со докажани резултати во помагање на корисници од тешки дроги.

Ако вие или некој што го познавате страдаат од зависност од дрога, контактирајте го Narconon Balkan. Нивната целосна природна и холистичка програма за рехабилитација од дрога помогна значителен број луѓе низ светот да добијат дрога и да водат подобри животи. Контактирајте со нив уште денес.


Референци:


Преземено и преведено од www.narcononuk.org.uk

Автор: Devin

АВТОРОТ

Filip Fidanovski

Filip is a Narconon Graduate who is now working as a Marketing and Promotions Manager at Narconon Balkan

НАРКОНОН БАЛКАН

ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОД ДРОГА

Добијте помош сега
ЈАВЕТЕ СЕ НА