Фејсбук помага во борбата против опиоидната зависност

Фејсбук помага во борбата против опиоидната зависност

Каде би бил светот без Фејсбук? Со години, социјалнaта мрежа е место каде што може да се стигне до пријателите и семејството, да видиме што прават бившите, да најдеме смешни слики и да гледаме видеа на работа. Фејсбук, исто така, е место каде што може да се открие што се случува во светот на зависноста. Има многу, многу страници посветени за подигање на свеста за зависноста и борбата против оваа растечка епидемија. Овие страници се во тек со работите како што се стапката на предозираност, нови дроги и лекови кои се појавуваат во светот, а и вести што се однесуваат на кризата со дрогите. Исто така, стана место за семејствата каде ги споделуваат своите приказни по губењето на некој близок од предозирање со дрога, во надеж дека тоа ќе му помогне на друго семејство да избегне таква болка. Фејсбук стана толку влијателен што компанијата одлучи да започне огромен напор во Ново Мексико за да помогне во борбата против проблемот со дрогата во државата.

Според Мајами Хералд, Фејсбук објавил дека ќе соработува со државниот правобранител на државата Ново Мексико. АГ Хектор Балдерас, заедно со Фејсбук, ќе им покаже на луѓето во државата како да ги користат алатките на Фејсбук, онлајн групите, заедниците и сл, за да помогнат во борбата против зависноста. Ново Мексико со години се занимаваше со опиоидна зависност и кризата, за жал, побара генерации членови на семејството. Има смисла дека Фејсбук ќе започне кампања против дрогата во оваа област, со оглед на тоа што епидемијата од дрога го погоди многу тешко.

Јавниот обвинител изјави дека е многу возбуден поради блицот на Фејсбук во областа, бидејќи смета дека тоа навистина може да му помогне на проблемот со опијатите. AG Balderas рече: "Верувам дека ова е тип на напор кој може да спаси животи. Возбуден сум што се подготвени да бидат партнери во оваа криза на јавната безбедност ".

Јас исто така мислам дека тоа ќе помогне. Има многу луѓе кои не знаат како да го користат Фејсбук и алатките што ги нуди. Не сите таму се со компјутерски познавања, а и не сите знаат како да користат социјални медиуми, како што се постарите генерации. Помладите луѓе знаат како да го користат, а нови компании дури ги изградија нивните империи, во голем дел, преку социјалните медиуми. Се чини дека е начин на светот овие денови и милиони корисници кои доаѓаат на сајтот секој ден за да проверат и да видат што се случува. Лично, како писател на блогови, често користам многу страници за да ме држат во тек со оваа епидемија на дроги. Тоа е местото каде што наоѓам разни приказни што потоа можам да ви ги соопштам. Се разбира, исто така ги користам и традиционалните медиуми. Поентата е - ако повеќе луѓе знаат како да го користат Фејсбук, богатството на информации што престојуваат таму може да го задржи семејството од губење на некој близок или да биде во можност да ги препознае знаците на зависност и да го спречи проблемот со зависноста да се влоши. Фејсбук навистина го смени начинот на кој светот ги добива своите информации, па зошто да не продолжи да се користи добро?

Ако имате некои прашања или знаете некој на кого му треба помош, посетете ја нашата веб страна www.narconon-balkan.org или јавете се


Извор:

Преземено и преведено од www.narconon-suncoast.org

Автор: Jason Good

АВТОРОТ

Filip Fidanovski

Filip is a Narconon Graduate who is now working as a Marketing and Promotions Manager at Narconon Balkan

НАРКОНОН БАЛКАН

ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОД ДРОГА

Добијте помош сега
ЈАВЕТЕ СЕ НА