A eshte marijuana nje droge qe krijon vartesi?

Joint
(Fotografia nga Tunatura/Shutterstock.com)

Le të merremi me këtë pyetje menjëherë. Grupet që janë në favor të marihuanës mjekësore ose legalizimit të gjerë e fshijnë këtë pyetje nën qilim. Fakti eshte se, Po, eshte droge qe krijon vartesi. Ju nuk keni gjasa ta dëgjoni këtë fakt në lajme gjate dites,në gazeta apo në ndonjë vend tjetër. Marihuana eshte nje droge qe krijon vartesi. Ketu jane disa satistika per ta bere me te qarte kete. Cilat jane shancet per t’u bere i varur? Studimet kan treguar se:
Nga te gjithe njerezit qe perdorin mariuhanen,rreth nje ne njembedhjete do te behet i varur.
 Kur nje i ri fillon pirjen e mariuhanes ne moshen adoleshente te tij, ai( ose ajo) ka nje gjase per t’u bere i varur.

Pranimet Ne Trajtim

Sipas Abuzimit të Substancave dhe Administrimit të Shërbimeve të Shëndetit Mendor, në vitin 2010, më shumë se 360,000 njerëz u pranuan në trajtim për varësi, me marihuanë duke u renditur si droga primare që po abuzonin. Kjo është, ata hynë në rehabilitim për shkak të marihuanës dhe efektet e saj në trupat dhe mendjet e tyre.

 Njëzet e tetë përqind e atyre pranimeve ose 103,000 njerëz ishin në mes të dymbëdhjetë dhe shtatëmbëdhjetë vjec. (Kjo shifër zbatohet vetëm për objektet e financuara nga publiku, kështu që numri aktual është shumë më i lartë).
 Dyzet e tre për qind ishin nën 21 vjeç.

Në 2016 u vlerësua se nga 7.4 milionë njerëz që ishin të varur nga droga ilegale, varësia më e zakonshme ishte për marihuanën me 4 milion individë 12 vjec ose më të rritur të varur nga kjo substancë.


Vizitat e urgjencave (ER Visits)

Për shkak të rritjes së fuqisë, shqetësimit mendor, sulmeve të panikut dhe problemeve të tjera janë rritur gjithashtu. Në vitin 2011, pati rreth gjysmë milioni vizita në ER-të lidhur me problemet me përdorimin e marihuanës. Simptoma të zakonshme ishin vjellje të rënda, të vjella, presion të lartë të gjakut, ankth, sulme paniku dhe paranojë.

Përdoruesit e përditshëm

Sipas Raportit Botëror të Drogës 2013, rreth 1 në 15 të moshuar të shkollave të mesme është një përdorues i përditshëm ose afër përditshme i kanabisit. Për prindërit që dikur kishin tymosur marihuanën “në fundjavë ose në mbrëmje”, ata mund të kuptojnë se çfarë nxënësi i shkollës së mesme Pirja e duhanit do të thotë për aftësinë e tij për të bërë shkollën ose për të qenë një fëmijë në shkollë.

Student
(Fotografia nga Di SG Shot/Shutterstock.com)

Terheqja e Marijuanes

Disa njerëz argumentojnë se për shkak se marihuana nuk ka simptoma dramatike të tërheqjes si alkooli ose heroina, nuk është problematike. Por ka dy gabime në këtë mendim. Njëra është se marihuana e sotme është më shumë se dy herë më e fortë se ajo që ishte njëzet vjet më parë (disa thonë shumë më të forta se kaq), dhe tërheqja nga ajo është një çështje mjaft e ndryshme. Tjetra është se nuk është thjesht e vërtetë: Ka simptoma të tërheqjes kur një përdorues kronik ndalon përdorimin e kanabisit.

Ato përfshijnë:

 • Nervozizëm
 • Pagjumësi
 • Ankth
 • Nightmares
 • Zemërimi dhe emocionet luhatëse
 • Dhimbje koke
 • Depresion
 • Humbja e oreksit
 • Dhe sigurisht, mall për të vazhduar përdorimin e drogës.

Mos harroni se simptomat e mësipërme mund të jenë më të forta ose më të dobëta për personin që tërhiqet, në varësi të asaj se sa droga po pinte duhanin, për sa kohë dhe kushtetuta e tij unike fizike dhe mendore. (Disa njerëz janë shumë më të ndjeshëm ndaj drogës. Ata marrin më shumë në më pak, për shembull.)

Raporti Kanabisi dhe Rreziqet Shëndetësore vëren se efektet e tërheqjes mund të shkaktohen nga përdorimi i një doze normale të marihuanës (një deri në dy nyje të kualitetit të mirë në ditë) për vetëm njëmbëdhjetë deri në njëzet ditë. Vazhdimi i pirjes pavarësisht nga vështirësitë reale të jetës.

Woman
(Fotografia nga Paulik/Shutterstock.com)

Ndoshta një masë më e mirë e varësisë është nëse personi përjeton dëm nga përdorimi i këtij droge, por është aq i detyruar ta përdorë atë dhe dëshirat për të janë aq të forta sa ai vazhdon gjithsesi. Sipas Institutit Kombëtar për abuzimin e drogës, abuzimi i rëndë i marihuanës lidhet me problemet ose efektet e mëposhtme:

 • Përkeqësohet shëndeti mendor dhe fizik
 • Problemet e marrëdhënieve
 • Mundësia më e madhe për braktisjen e shkollës ose braktisja e qëllimeve
 • Nivelet e ulëta dhe suksesi i zvogëluar akademik
 • Mungesa e rritur nga shkolla ose nga puna
 • Më shumë kërkesa për kompensim të punëtorëve
 • Më pak sukses në karrierë krahasuar me kolegët.


Një përdorues i varur nga kanabisi do të vazhdojë të përdorë drogën pavarësisht efekteve si këto. Është e zakonshme për një perdorues të rëndë që të ndalojë të kujdeset për dëmin dhe të fokusohet vetëm në qëndrimin me gurë. Kjo është ajo që quhet “varësia”. Ai zbatohet po aq shumë sa për marihuanën, sa për të plasur ose për të bërë pilula ose dhimbje.Burimet:

https://www.narconon-balkan.org/drug-abuse/marijuana/addictive.html

АВТОРОТ

Filip Fidanovski

Filip is a Narconon Graduate who is now working as a Marketing and Promotions Manager at Narconon Balkan

НАРКОНОН БАЛКАН

ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОД ДРОГА

Добијте помош сега
ЈАВЕТЕ СЕ НА