Бупренорфин: Чудо или мит?

Бупренорфин е најновата дрога развиена за лекување на зависност од опијати. Таа се продава во различни формули со различни брендирани имиња, но тоа е секогаш истата дрога. Би можел да се нарече Suboxone, Belbuca, Probuphine или Zubsolv, во зависност од тоа како е формулиран.

Suboxone Films

Бупренорфин е опиоиден лек за болка, кој бил развиен за лекување на умерена до тешка болка. (Опиоид е секоја синтетичка дрога која е хемиски слична на опиум.) Во 2002 година, тој е одобрен од страна на Администрацијата за храна и лекови за лекување на зависност од опијати како морфиум, кодеин, Oxycontin, Vicodin или Lortab. Исто така се користи за лекување на зависност од хероин.

Ако некој кој ви е близок бил на рехабилитација од дрога во последно време, може да имате слушнато нешто во врска со формулата по име Suboxone. Неговата употреба е многу честа појава во центрите за рехабилитација од дрога и станува се пошироко распространет. Suboxone содржи комбинација на бупренорфин и налоксон. Налоксон е додаден на оваа формула да го блокира еуфоричниот ефект на бупренорфинот во обид да ги задржи луѓето да го злоупотребуваат истиот.

Користете опиоиди за лекување на зависност од опиоидите?

Кога лекот за прв пат бешее одобрен за употреба, тој беше наметнат како најновото чудо за третман на опиоидна зависност. Имаше тврдења дека тој не создава зависност и дека ја нема стигмата кои некои луѓе ја поврзуваат со употребата на метадон како третман на опиоидна зависност. Но, во упатството со кое доаѓа со оваа дрога, вистината излегува. Наведено е следното: Suboxone може да создаде зависност, дури и во редовни дози. Земете го овој лек точно како што е пропишано од страна на вашиот лекар. Никогаш не го споделувајте лекот со друго лице. ЗЛОУПОТРЕБА НА ЛЕКОВИ ПРОТИВ БОЛКА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ЗАВИСНОСТ, ПРЕДОЗИРАЊЕ ИЛИ СМРТ.

Несакани ефекти на бупренорфин

Несаканите ефекти на бупренорфин се слични на оние на хероин. Тие вклучуваат:
 • слаба меморија,
 • неможност да се справат со сопствените емоции,
 • губење на интерес за секс,
 • абнормални реакции на стрес.

Ако престанете да земате бупренорфин, симптоми се многу слични на оние на од хероин. Може да се појави:

 • гадење,
 • повраќање,
 • главоболки,
 • болки во мускулите,
 • несоница,
 • летаргија,
 • треска,
 • ежење,
 • потешкотии во концентрирањето,
 • желба за повеќе опиоиди.
Според оние кои поминале низ тоа, некои од ефектите од повлекувањето од бупренорфин може да траат со месеци, вклучувајќи апатично расположение, депресија, анксиозност, синдром на немирни нозе.

Интензивната желба за повеќе дрога го прави повлекувањето толку болно што многу луѓе се откажуваат и се враќаат на улиците или во аптеките за да земат повеќе дрога. Овој маѓепсан круг се развива во спирала на опаѓање во зависност. Тие очајно сакаат да се откажат, но болката и тешкотиите што ги искусуваат се премногу за да се справат со тоа.

Зошто тогаш бупренорфин им изгледа како добра идеја на некои луѓе? Еден наслов во Њујорк Тајмс (2013) вели: "Бупренорфин генерира $1.55 милијарди долари од продажба во САД во 2012 година." Во последните неколку месеци, федералните агенции го одобруваа и даваа поддршка на зголемената употреба на бупренорфинот во центрите за лекување од зависности, што значи многу повеќе пари за било која компанија што произведува бупренорфин.

Колку долго треба да биде препишан Бупренорфин ?

Еден од главните проблеми со оваа дрога е тоа што лекарите што ја препишуваат како дел од третманот на зависност на пациентот, им препорачуваат дека тие може да бидат на оваа дрога "на неодредено време." Со други зборови, за остатокот од својот живот. И некои лекари го прават токму тоа.

Наместо да се опорави зависност, човекот кој ја избрал оваа форма на третман, се чува на оваа дрога, и дење и ноќе со години. Сета затупеност и умртвеност на умот и телото кои доаѓаат со земање на дневна доза од опиоиди се со нив постојано. Што се случува ако тие некогаш ги снема или нивниот лекар одлучи да ги тргне од дрогата? Желбата може да биде толку силна потоа што тие може да бидат надвор на улица со часови, во потрага по хероин - апчиња - било што за да ја задоволи желбата.

Ако некој ви препорачува третман или програма со бупренорфин или Suboxone на вас, можете да го направите вашето истражување. Погледнете ги ефектите од дрогата. Дали навистина сакате тие ефекти да бидат со вас од утро до вечер?

Во центарот за рехабилитација Narconon Balkan, ние им помагаме на нашите клиенти да постигнат вистинска рехабилитација. Таа започнува со помагање на секој човек да се ослободи од остатоците кои се наталожиле во годините поминати како зависник, а потоа продолжува да ги поучува на животните вештини кои им се потребни за вистинска и трајна трезвеност.

Ако имате некои прашања или знаете некој на кого му треба помош, посетете ја нашата веб страна www.narconon-balkan.org или јавете се на.


Преземено и преведено од www.narcononojai.org

Автор: Sue Birkenshaw

АВТОРОТ

Narconon Balkan

Drug problem does not destroys only the addict, but also the people around him who love him. At Narconon, we are dedicated to one thing: helping you overcome addiction for good. The unique Narconon program offers unprecedented results.

НАРКОНОН БАЛКАН

ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОД ДРОГА

Добијте помош сега
ЈАВЕТЕ СЕ НА