Одлуката која може да промени сè

Повторно е тоа време од годината, времето кога традиционално почнуваме да го разгледуваме нашиот живот и да видиме кои области би можеле да бидат подобрени. Време е за често страшната Новогодишна одлука. За некои може да биде тоа да се јаде поздраво, да одиме во теретана почесто или подобро да управуваме со нашите финансии. Што ако ви кажам дека има една одлука што би можеле да ја направите, што би можела во голема мера да придонесе за секој аспект од вашиот живот во исто време? Можеби мислите дека сум луд, или полн сум со тоа или можеби дури и малку од двете. Но, вистина е да се каже дека има едно нешто што има способност да подобри сè во вашиот живот; надминување на зависноста.

Некои од многуте придобивки од трезвеноста вклучуваат, но не се ограничени на:

1. Подобрено физичко здравје

Дрогата и злоупотребата на алкохол предизвикаат хаос на телото. Тоа не може да биде очигледно веднаш, но со текот на времето, злоупотребата на супстанции ќе ја забрза стапката на распаѓање на телото. За понатамошно комплицирање на проблемот, исхраната и вежбањето не се исто така врвни приоритети за време на зависноста. Многу луѓе престануваат да јадат редовно. Една од најголемите работи што лицето со зависност може да ја направи за нивното физичко здравје е да се стане чист.


2. Подобрување на менталното здравје

Ако некогаш сте ја доживеале магливоста на мамурлакот или менталната истоштеност од одвикнувањето од дрога, може да почнете да го разберете данокот што е пласиран на една зависна личност. Со текот на времето, одредени лекови ќе се истрошат и нама да влијаат на умот, а некои дури можат да предизвикаат трајно оштетување. Преку надминување на зависноста, една личност може да стане вистински слободена и да ја врати менталната јасност.

3. Подобрено емоционално здравје и благосостојба

Лековите и алкохолот може да обезбедат привремено бегство од емоционалните оптоварувања на живеење во модерните времиња, но тие само ќе ги влошат сите основни проблеми што веќе постојат. Депресијата и вознемиреноста ќе се засилат откако иницијалниот “хај” ќе се истроши и дрогите ќе ви направат само да сакате повеќе. Бегството што го нудат дрогите е привремено и секое чувство на радост е синтетичко. Со цел целосно да го искусиме животот, мораме да научиме да го пребродиме и преминеме преку лошото, за навистина да го цениме доброто.

4. Подобрени финансии

Ова веројатно се чини прилично очигледно, но ќе бидете изненадени од тоа колку пари можете да заштедите со тоа што нема да пиете или користите дрога. Зависноста може да одземе сè од тебе - вашите пари се најмалата грижа. Со заштеда на пари, сметките се полесни да се платат и остануваат повеќе пари за конструктивни цели. Ова не само што ќе придонесе за помал стрес, туку и помалку посети на заложувалницата.

5. Подобрени односи

Потребно е време за да се поврати довербата која се расипува за време на активна зависност, но тоа е можно. Поради несаканите ефекти кои доаѓаат од злоупотреба на супстанции, многу е тешко да се одржуваат здрави односи кога се бориме со зависност. Пиењето и користењето може да предизвика луѓето да кажат и да прават работи што вообичаено нема. Разбирливо, ова многу често има штетен ефект врз односите. Една од најдобрите работи што човек може да ги направи за да почне да работи на поправка на овие односи е да се стане трезвен и чист.

6. Подобрена работна активност

Неизбежен е фактот дека перформансите на работата се намалуваат кога некој е под влијание, мамурлакот или кризите (тоа е ако можете дури и да работите додека го правите тоа). Појавувајќи се на работа добро одморени и алармирани, денот ќе изгледа посветол, вашата продуктивност ќе се зголеми и вашата работа сигурно ќе биде подобра.

7. Подобрување на слободните активности

Има многу смешни знаци таму каде што промовираат пиење и велат: "Бидејќи добра приказна никогаш не започнува со салата …", што може да е вистина, но исто така е точно дека многу навистина лоши приказни често започнуваат со пиење. Вас не ви требаат дрога или алкохол за да се забавувате. Постои еден нов свет на забава што станува достапен кога веќе не го поминувате поголемиот дел од вашето време и пари за пиење или користење дрога. Да се искачите на планина, да одете на прошетка, развијте нова вештина или талент, прочитајте книга, патувајте, скокнете со падобран или дури и да се вклучите во службата во заедницата, без да ви нареди судот да го сторите тоа. Постојат можности во светот и само кога ќе го прифатиме предизвикот ќе го откриеме тоа.

8. Подобрен квалитет на животот

На крајот, сето тоа се сведува на тоа дека зависноста нè ограбува од тоа да ги добиеме полните придобивки од живеењето. Со бавно (или брзо) деградирање на нашето здравје, врски и финансии, зависноста го разурнува нашиот квалитет на живот. Кога сè што ќе помислите е да ја добиете следната доза или следниот пијалок и ништо повеќе не е важно, сте изгубиле од вид она што е навистина важно во животот. Зависноста прави да биде невозможно вистински да се ужива во искуството да се биде жив и да се развијат значајни и трајни врски. Не е лесно да се надмине зависноста и некои работи може да се изгубат на патот за време на патувањето кон рехабилитација. Но, она што се добива со тоа кога ќе го направите тоа патување е она што го прави навистина вредно.

Ако сте фатени во стапицата на зависност и сте подготвени да ја направите 2018 година за да направите промена во својот живот, но не сте сигурни каде да започнете, јавете ни се. Ние сме достапни 24 часа на ден и сме подготвени и волни да ви помогнеме.


Преземено и преведено од www.narconon-colorado.org

Автор: Julianna McPherson

АВТОРОТ

Filip Fidanovski

Filip is a Narconon Graduate who is now working as a Marketing and Promotions Manager at Narconon Balkan

НАРКОНОН БАЛКАН

ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОД ДРОГА

Добијте помош сега
ЈАВЕТЕ СЕ НА