Пријатели и „Пријатели“

пријатели нарконон балкан објективи prijateli friends narconon balcan objectives
(За да ја зачуваме приватноста, сликата која ја прикажуваме не го прикажува директно Нарконон студентот или студентот кој има завршено Нарконон програм.)

Уште еден убав ден и убава објектив вежба исполнета со преголеми победи и сфаќања за мојот долг и тежок живот со алкохол. Се здобив со уште поголеми способности и точно знам да се ориентирам во просторот и исто сум многу свесен за околината околу мене.

Во текот на правењето на вежбата се присетив на една порака која некогаш одамна сум ја прочитал во некоја книга: „Тој што мисли дека има многу пријатели – тој сигурно не ги разбира луѓето“. Во моментот кога го читав тоа си помислив дека тоа е само една обична глупост. Дури сега ја сфатив поентата. Си мислев дека сите ме сакаат и ме ценат па кога сопругата или некој близок пријател ќе ми речеше за некого: „Ти не го знаеш што човек е тој“ јас се нервирав и ги убедував дека не е така, дека тие се добри луѓе. Сега сфаќам дека сопругата и моите пријатели биле во право.

„Имало денови кога сум останувал без денар и ниту еден од тие ’пријатели‘ не се јавиле, освен тие неколку блиски – вистински пријатели.“

Фактички другите „пријатели“ ме искористуваа поради тоа што нон-стоп им ги плаќав пијачките, им ја давав колата и кога треба и кога не треба. А кога ја уништив колата во собраќајка и ќе побарав од некого добивав само оправдувања. Тогаш само семејството и блиските пријатели ми помо. Имало денови кога сум останувал без денар и ниту еден од тие „пријатели“ не се јавиле, освен тие неколку блиски – вистински пријатели. Секогаш кога ќе се дигнев на нозе знаејќи какви се јас повторно правев компромиси и се лажев самиот себе дека тие не се такви, дека не му се погодил денот и дека тие се добри луѓе. Денес со сигурност ставам крај на таквото дружење!

Студент на Нарконон Балкан – В.П.

АВТОРОТ

Filip Fidanovski

Filip is a Narconon Graduate who is now working as Director of Promotion & Marketing at Narconon Balkan

НАРКОНОН БАЛКАН

ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОД ДРОГА

Добијте помош сега
ЈАВЕТЕ СЕ НА