Сите земаат премногу ибупрофен

Ibuprofen

Многу возрасни лица кои користат ибупрофен и други т.н. нестероидни анти-инфламаторни (НСАИЛ) лекови, преголемо го зголемуваат ризикот од сериозни несакани дејства како внатрешно крварење и срцеви напади, покажува новата студија.

Околу 15 проценти од возрасните кои земале ибупрофен (Motrin, Advil) или други НСАИЛ како аспирин, напроксен (алев), целекоксиб (Celebrex), мелоксикам (Mobic) и диклофенак (Voltaren) ја надминале максималната препорачана дневна доза за овие лекови, покажа студијата .

“Овие лекови може да имаат сериозни несакани ефекти, вклучувајќи гастроинтестинално крварење и срцеви напади и често се земаат без медицински надзор, бидејќи многу производи се достапни преку шалтер…”

“НСАИЛ се меѓу најчесто употребуваните лекови во САД и во светот”, вели доктор Дејвид Кауфман од универзитетот во Бостон.

“Овие лекови може да имаат сериозни несакани ефекти, вклучувајќи гастроинтестинално крварење и срцеви напади и често се земаат без медицински надзор, бидејќи многу производи се достапни преку шалтер”, рече Кауфман. “Ставот дека корисниците можат да изберат сопствена доза независно од упатствата, заедно со слабото познавање на границите на дозирање, е поврзано со надминувањето на дневната граница”.

За студијата, 1.326 лица кои пријавиле дека земале ибупрофен во претходниот месец, ги запишувале онлајн дневниците за лекови секој ден во рок од една недела.

Сите учесници земале ибупрофен за време на дневната седмица, а 87 проценти од нив користеле само преку редовни или нерепрезентативни верзии, објавија истражувачите во извештајот за Фармакоепидемиологијата и безбедноста на лекови.

Генерално, 55 проценти од учесниците земале ибупрофен најмалку три дена во текот на неделата, а 16 проценти го земале секој ден.

Во прилог на ибупрофен, 37 проценти од испитаниците пријавиле земање најмалку уште еден НСАИЛ во текот на неделата, најчесто аспирин или напроксен. Помалку од половина од нив признале дека сите производи што ги земаат биле НСАИЛ.

Едно ограничување на студијата е дека истражувачите се фокусирале само на најновите и на од неодамна корисници на ибупрофен, кои можеби не одразуваат дози кои би можеле да бидат типични за спорадични или нови корисници, забележуваат авторите.

И покрај тоа, наодите укажуваат на потенцијални опасности од правењето на НСАИЛ широко достапни без рецепт, вели д-р Гунар Гисласон, директор на истражувања за данската Фондација за срце во Копенхаген.

“Верувам дека пораката испратена до потрошувачот кога овие лекови се широко достапни во продавници за погодност и бензински пумпи е дека овие лекови се безбедни и можете да ги користите безбедно за олеснување на болката—така нема потреба за читање на етикетата”, изјави Гисласон, кој не беше вклучен во студијата.

Heart attack

Дури и кога луѓето ја читаат етикетата, сепак можат да ја игнорираат.

“Ако препорачаната доза не даде доволно ослободување од болка, полесно е да земате повеќе апчиња отколку да побарате професионален совет од лекарот или докторот”, додаде Гисласон.

Додека лекарите можат да препишат НСАИЛ за некои мускулни и зглобни нарушувања и одредени други здравствени проблеми, овие лекови не се соодветни за многу од причините поради кои пациентите може да ги купат во аптека, вели д-р Лиферфер Вогт од Академскиот медицински центар на Универзитетот од Амстердам во Холандија.

“Според мое мислење, НСАИЛ не треба да бидат достапни како лек кој може лесно да се купи, бидејќи сите нивни ефекти се штетни”, вели Фогт, кој не бил вклучен во студијата.

“За повремена употреба, ацетаминофен (повторно во вистинската доза) е многу побезбедна опција и многу ефикасен како лек против болки”, додаде Фогт. “Но, ние знаеме дека многу луѓе користат НСАИЛ за други индикации, освен болка, како што се грип, алергии, треска—и не постои медицинска основа која укажува дека НСАИЛ или ацетаминофен се од било каква корист под овие околности”.


Ако вие или некој што го познавате страда од зависност од дрога, контактирајте го Narconon Balkan. Нaшата целосна природна и холистичка програма за рехабилитација од дрога помогна значителен број луѓе низ светот да ја добијат борбата со дрога и да водат подобри животи. Контактирајте со нас уште денес.


Извор:

АВТОРОТ

Narconon Balkan

НАРКОНОН БАЛКАН

ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОД ДРОГА

Добијте помош сега
ЈАВЕТЕ СЕ НА