Како да се препознае кога едно лице почнува да зема дрога

Зависник седи

Кога едно лице почнува да користи дрога, обично има однесување кое не дава повод за загрижување кај луѓето кои се во негова близина и кои го сакаат најдоброто за него. За време на првите недели, убедено е дека станува збор само за едно искуство и дека ќе престане веднаш. Полека, полека зависноста почнува да станува дел од неговиот живот, лицето почнува да има скокови во расположението и/или во комуникацијата кои добро се изделуваат, не придава значење на својот изглед, почнува да има изгубен поглед, што и да се случи или што и да му се побара за него не е битно и почнува да има антагонистично однесување во соочувањето со луѓето кои му се драги.

Оној кој почнува да користи дрога знае дека тоа е погрешно и не сака да се дознае. За да ја одржи оваа тајна тој почнува се повеќе да се затвора во себе. Неговиот свет почнува да се исполнува со лаги: „единствениот начин“ да се осигура дека никој не знае за она што се случува во неговото постоење.

Значи, почнува да ги напушта пријателите кои ги има од секогаш, се помалку е заинтересиран за работите кои од секогаш ги правел и полека, полека ќе биде се помалку присутен во семејното окружување а изговорите можат да бидат премногу: „уморен сум“, „секогаш кажувате исти работи кои не ме интересираат“, „минувам низ период во кој сакам да бидам сам“, „се скарав со девојката“ итн. Доколку лицето посетува училиште, неговата посветеност на училиштето се намалува, почнува да ги избегнува часовите и придобивките се оскудни.

Физичките симптоми на оној кој користи дрога се манифестираат на повеќе начини

Пушењето марихуана

Кај лицето кое користи хашиш или марихуана, очите се зацрвенети и сјајни; постојано е се „глупава“ насмевка на своите усни; отсутно е во разговорите; има особена наклонетост кон слатките додека апетитот е мал; ќе биде многу изолиран, потопен во своите „патувања“.

Лицето кое користи хероин или морфиум, има „водени зеници“ со многу сјајни очи. Карактеристично за овие дроги е што лицето постојано се чеша на различни делови од телото. Има тенденција да заспива секогаш кога чита нешто, кога гледа телевизија или едноставно кога не прави ништо. Го губи апетитот и пие многу течности. Друг симптом, особено на почетокот на зависноста од оваа дрога е повраќањето. Оној кој користи хероин или морфиум ослабува наеднаш.

Лицето кое користи метадон, во многу случаи има тенденција да се дуе: тоа е карактеристика на хемиската дрога. Лицето се дуе, не се здебелува.

Лицато кое користи кокаин или амфетамин има многу отскокнувања во расположението. Може да пројде од состојба на хипер активност и еуфорија во безволност на толку брз начин што може да го остави вчудоневидено лицето во негова близина. Неговите очи се многу сјајни и скоро разиграни. Зборува постојано и во многу случаи има многу бледи усни и јазик. Постојано ја мрда устата, како да жвака, иако во устата нема ништо. Консуматорите на овие дроги едноставно престануваат да јадат регуларно; грицкаат само малку храна и навечер не спијат паѓајќи во длабок сон после неколку неспиени ноќи. Лицето во оваа состојба тешко перцепира што се случува наоколу, поради што не може да води чувствителен разговор со едно нормалн лице.

Извор:

Извадок од статијата „Зависност од дрога“ објавена во весникот “Freedom” во Мај 1963та напишана од Л. Рон Хабард.
АВТОРОТ

Filip Fidanovski

Filip is a Narconon Graduate who is now working as Director of Promotion & Marketing at Narconon Balkan

НАРКОНОН БАЛКАН

ЕДУКАЦИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОД ДРОГА

Добијте помош сега
ЈАВЕТЕ СЕ НА