НАЈНОВИ ВЕСТИ

Ризици од возење под дејство на Алкохол

Консумирањето алкохол , дури и во релативно мали количини, го зголемува ризикот од учество во сообраќајна незгода. Токму затоа, секое седнување зад воланот после конзумирање алкохол, без разлика дали е тоа автомобил, камион, мотор или друго моторно возило - претставува сериозен криминал.

прочитај повеќе...

Вистината за Екстази

За жал, Екстази е една од најпопуларните дроги меѓу младите луѓе денес.

прочитај повеќе...

Дури и само една доза хероин може да иницира зависност кај едно лице

Хероинот е забранета дрога што создава огромна зависност. Милиони зависници низ светот што го користат хероинот не се во состојба да ја совладаат потребата од земање на истиот во секојдневниот живот. Тие знаат дека ако престанат ќе мора да се соочат со ужасот што следува при откажувањето.

прочитај повеќе...

Една таблета може да биде фатална – Предозирање од Бупренорфин

Откако 17 годишно девојче беше пронајдено мртво пред нејзиниот дом првите резултати од истрагата покажаа дека тинејџерката се предозирала од голема количина бупренорфин, повторно е отворено прашањето за опасностите од лекот. Експертите велат дека и покрај тоа што се користи како третман, злоупотребата многу лесно може да биде фатална.

прочитај повеќе...

На кој начин дрогите го уништуваат умот?

Некои дроги имаат директен и посебен ефект врз реактивниот ум на лицето. Марихуаната, пејотот, морфиумот, хероинот и други слични дроги интензивно ги активираат менталните слики од минатото во кои лицето е блокирано.

прочитај повеќе...

Кошмарот наречен Крек Кокаин

Кошмарот наречен Крек Кокаин Кокаинот е хидрохлорид сол во форма на прав, додека крек кокаин е изведен од кокаин во прав со комбинирање на кокаинот со вода и друга супстанција, обично сода бикарбона (натриум бикарбонат).

прочитај повеќе...

Што е Кетамин?

Кетамин (RS)-2-(2-Chlorophenyl)-2-(methylamino) cyclohexanone е синтетски халуциноген и дисоцијактивен анестетик со широка примена во хуманата и ветеринарната медицина, за воведување и одржување во општа анестезија, третман на болка и како антидепресив.

прочитај повеќе...

Како да се препознае кога едно лице почнува да зема дрога

Кога едно лице почнува да користи дрога , обично има однесување кое не дава повод за загрижување кај луѓето кои се во негова близина и кои го сакаат најдоброто за него. За време на првите недели, убедено е дека станува збор само за едно искуство и дека ќе престане веднаш.

прочитај повеќе...

Ризици, Ефекти и Фази на зависноста од Хероин

Што е хероинот? Хероинот е тежок опијат, класа на дроги што се прави од природни деривати од растенија од семејството булки, или од синтетички супститути. Хероинот се произведува од морфиум , природна супстанца која може да се најде во шишарките од растенијата.

прочитај повеќе...

Како функционираат дрогите?

Дрогите во суштина се отрови. Земената количина на отровот го определува ефектот. Мала количина делува како стимуланс (ја зголемува активноста). Големе количина делува како седатив (ја намалува активноста). Уште поголема количина отров може да предизвика смрт.

прочитај повеќе...

НЕОДАМНЕШНИ ВЕСТИ

Фокус на Иднината

Евидентна Промена

Самоуверена и Храбра

Вратен на вистинскиот пат

Победник

ПОПУЛАРНИ ВЕСТИ